Algemene voorwaarden Cause.Company

Leuk dat je gebruik wilt maken van Cause.Company, we willen graag zoveel mogelijk bedrijven inspireren om met cause marketing aan de slag te gaan. Om de samenwerking goed te laten lopen willen we wel samen wat afspraken maken. Vandaar dit document waarin we elkaars rechten en plichten beschrijven.
Allereerst goed om te weten wie Cause.Company is:

Cause.company BV statutair gevestigd te Zwolle en kantoorhoudende te Burgemeester Drijbersingel 51, 8021JB, Zwolle, ingeschreven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel onder nummer 88348881.

Wil je contact met ons opnemen? Kijk dan even op https://www.cause.company/over-ons/

Wanneer we het in deze overeenkomst over jou/jij/gebruiker hebben, dan bedoelen we hiermee het bedrijf dat is opgenomen in de administratie van Cause.Company en deze overeenkomst met ons aan gaat..

Waarom deze samenwerking?

Cause.Company en jij gaan bij deze een samenwerking aan waarbij gebruiker gebruik kan maken van het platform van Cause.Company om samen te werken met goede doelen en aan hen te doneren.

Net als de slogan van Cause.Company (Everybody Profits) is het doel van deze samenwerking om een win/win/win situatie te creëren voor zowel het goede doel, Cause.Company en jou. Daarom spreken we samen het volgende af.

Wanneer start onze samenwerking officieel?

Deze samenwerking en de daarbij behorende afspraken gaan van start op de datum waarop je:

  • voor het eerst gebruikmaakt van ons platform en/of diensten, of;
  • op welke manier dan ook akkoord geeft voor het gebruik van onze diensten.

 

Door op “Ik ga akkoord” (of een vergelijkbare knop of checkbox) te klikken, of simpelweg door onze diensten te gebruiken, bevestig je dat je:

  • deze overeenkomst hebt gelezen en begrepen, en;
  • ermee instemt, en;
  • dat je je houdt aan de afspraken die hierin staan.

 

Als je je hebt aangemeld namens iemand anders, zoals je werkgever of bedrijf, dan bevestig je ook dat je:

  • akkoord gaat met deze overeenkomst namens die persoon of organisatie, en;
  • de wettelijke bevoegdheid hebt om diegene te binden aan deze overeenkomst.

 

Heb je die bevoegdheid niet, of ben je het niet eens met de voorwaarden? Stop dan direct met het gebruik van onze diensten en laat het ons weten.

Van jou wordt het volgende verwacht:

Associatie met bedrijven

– Het kan voorkomen dat een goede doel om wat voor reden niet met jou geassocieerd wil worden. Bijvoorbeeld omdat er volgens het goede doel geen goede match is tussen bedrijfswaarden, ze bang zijn voor imago schade, ze ethische bezwaren hebben of andere redenen. Mocht er vanuit het goede doel een bezwaar ontstaan voor associatie met jou, dan proberen we je dit zo snel mogelijk te laten weten.

– In het geval van een bezwaar zal Cause.Company zoeken naar een redelijke en passende oplossing waarin zowel de belangen van het goede doel als de reeds gedane inspanningen door jou worden afgewogen.

– Een bezwaar zorgt er in de meeste gevallen voor dat de samenwerking wordt stopgezet en jij je niet meer mag associëren met het goede doel. Dit houdt o.a. in dat je niet langer het promotiemateriaal mag gebruiken wat Cause.Company beschikbaar stelt.

– Goede doelen kunnen eigen regels en voorwaarden hebben, deze zijn te vinden op de detailinformatie pagina bij het kiezen van een doel. Bij het kiezen van een doel ga je automatisch akkoord met de aanvullende voorwaarden die het doel kan stellen.

– Wil je zekerheid omtrent een mogelijke samenwerking? Dan kun je het goede doel vooraf om een “geen bezwaar” verklaring vragen om meer zekerheid te hebben dat de samenwerking met het goede doel toekomstbestendig is. Het goede doel zal in dit geval zo snel mogelijk kenbaar maken of er bezwaar is tegen de samenwerking.

Communicatie

– Communiceer je over de samenwerking met een goed doel, dan moet dit op een open en eerlijke manier gebeuren. Je mag geen verwachtingen wekken die je niet waarmaakt worden of informatie verzwijgen.

– Lees altijd de aanvullende eisen die het goede doel stelt, deze is te vinden om de detailpagina met informatie over het goede doel.

Media

– Het goede doel stelt promotiemateriaal beschikbaar dat via het platform van Cause.Company gedeeld mag worden. Cause.Company gaat hierbij vanuit dat intellectuele eigendomsrechten van het promotiemateriaal bij het goede doel ligt en dat het vrij gedeeld mag worden. Cause.Company is niet aansprakelijk voor enige schade mochten de intellectuele eigendommen toch elders liggen.

– Jij mag gebruik maken van het promotiemateriaal dat via het Cause.Company voor jou beschikbaar wordt gesteld. Daarbij moet je je wel houden aan de aanvullende eisen die goede doelen zelf kunnen stellen.

– Zowel Cause.Company als het goede doel hebben altijd het recht om aanvullende eisen te stellen rondom het gebruik van het promotiemateriaal.

– Het gebruik van promotiemateriaal is uitsluitend toegestaan gedurende de samenwerking en voor de overeengekomen doeleinden.

Gebruik en beveiliging

– We verwachten van jou dat je je best doet om jouw account voor jezelf te houden. Kies daarom sterke wachtwoorden die niet ergens anders gebruikt worden en verander je wachtwoord bij voorkeur maandelijks. Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw account.

– Je mag onze SaaS-dienst alleen gebruiken voor jouw eigen bedrijf of organisatie. Het is dus niet de bedoeling dat anderen (derden) gebruik maken van de dienst via jouw account.

– Als er via jouw account, gekoppelde apps of de API (onbedoeld) donaties worden gedaan, dan zijn die gewoon verschuldigd. Heb je technische problemen? We doen ons best om je tegemoet te komen uit coulance, maar we zijn daartoe niet verplicht. Laat het ons zo snel mogelijk weten als je een probleem ontdekt, dan kijken we samen naar een oplossing.

– We vragen je om geen toegangsmiddelen te misbruiken of te proberen de beveiliging van onze dienst te omzeilen of te doorbreken. Wil je zaken automatiseren? Vraag dan om meer informatie over onze API.

Betaling

– Maandelijks ontvang je van ons een factuur voor zowel de toegezegde donaties als voor het gebruik van de software. Deze factuur wordt in de regel verzonden op de eerste maandag van de nieuwe maand.

– Op de factuur zijn zowel de donaties als de maandelijkse software fee gespecificeerd. Over de software fee moet BTW betaald worden.

– Facturen moeten uiterlijk binnen 14 dagen na verzending voldaan worden. Betaal je de factuur niet op tijd, dan mag Cause.Company extra administratiekosten of incassokosten berekenen.

– Bij het uitblijven van een betaling mag Cause.Company de toegang tot het platform ontzeggen en de samenwerking eenzijdig stopzetten. Hiermee vervalt niet de plicht om aan de betalingsverplichting te voldoen.

Wat je van Cause.Company mag verwachten:

We doen ons uiterste best om onze SaaS-dienst met zorg te leveren, precies zoals we samen hebben afgesproken en volgens het pakket dat je hebt gekozen. We beloven dat we ons maximaal inzetten, maar onze diensten zijn gebaseerd op een inspanningsverplichting—dus we doen er alles aan, maar kunnen niet altijd een gegarandeerd resultaat beloven.

Donaties

– Cause.Company spant zich in om maandelijks de ontvangen donaties door te storten naar het goede doel. Door administratieve complexiteit kan dit soms langer duren. Donaties worden uiterlijk binnen 3 maanden na betaling aan Cause.Company doorgestort naar het goede doel.

– Alle donaties komen voor 100% ten goede aan het goede doel. Mocht het in de toekomst nodig zijn om kosten voor betaalmethodes te rekenen, dan zal Cause.Company dit duidelijk vermelden op de factuur.

– Weergegeven resultaten van donaties zijn indicatief. Goede doelen die een unitprijs doorgeven, onderbouwen deze unitprijs jaarlijks op een deugdelijke manier richting Cause.Company. Bij twijfel behoudt Cause.Company zich het recht de weergegeven unitprijs aan te passen of niet langer weer te geven.

– Jaarlijks vindt er een controle door een boekhouder plaats om te valideren dat de aan Cause.Company betaalde donaties daadwerkelijk worden uitbetaald aan het goede doel. De boekhouder ondertekent hiertoe een verklaring die door het goede doel op te vragen valt.

Media en marketing

– Cause.Company doet haar best om informatie over goede doelen en projecten up-to-date te houden.

Stopzetten van de samenwerking

– De samenwerking valt door jou maandelijks stop te zetten via het platform van Cause.Company.

– Als jij te maken krijgt met liquidatie, faillissement, uitstel van betaling, schuldsanering, beslaglegging (die langer dan 3 maanden duurt), of een andere situatie waardoor jij niet meer vrij over hun vermogen kunnen beschikken, mag Cause.Company de samenwerking per direct beëindigen.

– Als Cause.Company een andere reden ziet om de samenwerking stop te zetten, dan mag Cause.Company de samenwerking per direct beëindigen.

– Met het stopzetten van de samenwerking mag Cause.Company ook de profielpagina en alle andere promotiematerialen offline halen.

– Bij stopzetting van de samenwerking moet je nog wel de reeds gedane donaties betalen.

– Zet jij de samenwerking stop, dan moet je nog wel de softwarefee van de lopende maand betalen. Zet Cause.Company de samenwerking stop, dan is deze softwarefee van de nog lopende maand niet verschuldigd.

Wat wanneer er schade ontstaat?

Aansprakelijkheid bij schade

De aansprakelijkheid van Cause.Company is beperkt tot de situaties die in deze overeenkomst beschreven staan.

Cause.Company is niet aansprakelijk voor de werking van haar website.

Cause.Company is alleen aansprakelijk voor directe schade, waaronder wordt verstaan:

  • redelijke kosten om een probleem te herstellen als het haar fout is;
  • kosten om de schade vast te stellen;
  • kosten om schade te voorkomen of beperken.

Cause.Company is niet aansprakelijk voor indirecte schade zoals bijvoorbeeld gemiste winst, gevolgschade, reputatieschade of bedrijfsonderbrekingen.

Als Cause.Company aansprakelijk is voor een fout, is dit beperkt tot maximaal 5.000 euro per jaar of het bedrag dat door de verzekeraar wordt vergoed. Elke aansprakelijkheid vervalt na 1 jaar.

Cause.Company is niet aansprakelijk in gevallen van overmacht. De beperkingen gelden niet bij opzet of grove schuld van Cause.Company.

 

Overmacht

Partijen hoeven hun verplichtingen niet na te komen als dit door een situatie komt waar zij niets aan kunnen doen en die niet hun schuld is volgens de wet, een overeenkomst of normale regels.

Onder overmacht verstaan we alle situaties van buitenaf, voorzien of onvoorzien, waarop partijen geen invloed hebben en waardoor ze hun verplichtingen in redelijkheid niet kunnen nakomen. Voorbeelden hiervan zijn (maar niet uitsluitend) stakingen, DDOS aanvallen, problemen bij internetproviders/hosters of stroomstoringen.

Cause.Company mag zich beroepen op overmacht als de omstandigheden die de uitvoering van de overeenkomst verhinderen, ontstaan nadat Cause.Company de verplichting had moeten nakomen.

Cause.Company kan tijdens de periode van overmacht haar verplichtingen uitstellen. Als de overmacht langer dan 6 weken duurt, mogen zowel het goede doel als Cause.Company de overeenkomst beëindigen, zonder verplicht te zijn de andere partij voor de schade te vergoeden.

Wijziging van deze algemene voorwaarden

We proberen onze samenwerking altijd soepel te laten verlopen en onze diensten verder te verbeteren. Soms betekent dat dat we deze algemene voorwaarden moeten aanpassen. Als dat gebeurt, laten we je dat uiteraard weten.

Hoe werkt dat?

  • Bij een wijziging in de voorwaarden krijg je van ons een melding via het e-mailadres dat je bij ons hebt opgegeven, of we laten het zien in je account op ons platform.
  • De nieuwe voorwaarden gaan 30 dagen na de melding in, tenzij we zwaarwegende redenen hebben om ze eerder in te laten gaan, bijvoorbeeld omdat we dit door wetgeving verplicht zijn.

 

Heb je bezwaren tegen de nieuwe voorwaarden? Laat het ons weten voordat de wijziging ingaat. Als je na de ingangsdatum nog steeds gebruikmaakt van onze diensten, ga je automatisch akkoord met de nieuwe voorwaarden.

Laten we er samen uit komen…

Geschillen

Op deze overeenkomst is het Nederlands recht van toepassing, ook wanneer het goede doel gevestigd of woonachtig is in het buitenland.

Mochten er geschillen ontstaan, dan proberen beide partijen dit allereerst samen op een goede manier op te lossen. 

Mocht een onderlinge oplossing niet mogelijk zijn, dan zullen geschillen uitsluitend voorgelegd worden aan de bevoegde rechter binnen de rechtbank Overijssel, tenzij de wet dwingend anders voorschrijft.

Zijn we het eens?

Laten we er samen een mooie samenwerking van maken, everybody profits!

Alle pagina's